Hvad Er Sourdough? Surdejsbrød Er Det Nye Sort

16/06/2020 10:48
Billede: Canva.com

Er du stødt på udtrykket sourdough for nylig? Der kom en ny trend med surdejsbrød i samme tid som verden også blev ramt af corona. Dette har givet mange ekstra tid på hånden til at bage, og et af de helt store hit er surdejsbrød.

Vi har derfor valgt at give en hurtig uddybning på, hvad det i grunden er.

Hvad er sourdough? Sourdough kaldes på dansk for surdej eller surdejsbrød. Det bruges især til at bage rugbrød, men man er begyndt at eksperimentere mere med surdej, og man kan også bruge det til at bage kage. Surdej hæves ved at bruge en kultur af mælkesyre bakterier og gærsvampe, som også giver den unikke smag.

En af grundene til, at det hedder surdej er, at det er en gammel dej man ofte bruger. Det er en ældgammel teknik, og derfor er det også sjovt, at den lige pludselig er begyndt at blive populær igen.

Surdejens pH værdi gør, at den er langtidsholdbar. Derudover kan surdej give nogle nye dimensioner til dit bagværk, og det kan stort set bruges til at slags brød og boller, og man starter blot med at blande vand og mel sammen.

Hvis man ofte bager, så gemmer man et klump dej fra gangen før, som bliver til surdej, men man kan også lave sin egen surdej, men dette kan godt tage 3-6 dage, hvor man skal passe sin surdej hver dag.

Surdejen har næsten ubegrænset levetid, hvis du passer den optimalt, og det behøver ikke at være nogen stor videnskab. Du kan derfor slippe ved at bruge gær i dig bagning, da surdejen selv indeholde vilde gærceller.

Det er klart nemmest at bage rugbrød med surdej, da det kan være en udfordring at få hvedemelsbrød til at hæve tilstrækkeligt kun vha. surdej.

Hos Madklubben vil vi løbende sætte fokus på opskrifter til mad, men i dagens artikel blev det lige et svar på spørgsmål i stedet. Er du i tvivl om, hvad en slider eksempelvis er? En Slider er en lille burger, der også er blevet utrolig populær. Læs mere om, hvad det egentlig er her: Hvad Er En Slider? På Tur Med Madklubben » Burgercrawl I KBH!

Du kan også finde lækre opskrifter her på vores side. Skal du lave burgere, sandwiches eller måske din egen dip? Så se vores artikler her:

Så er der lidt at gå i krig med. Tak fordi du læste med.